Leer voor je leven

Check - dubbelcheck

600x320_dubbelcheck_proef_600

Dé remedie tegen dyslexie: veel lezen

Dé remedie tegen dyslexie: veel lezen. Een grote kop in het AD. Tijd voor check – dubbelcheck. Om maar direct met de eerste conclusie in huis te vallen: dyslexie is een neurobiologische stoornis. Helemaal dyslexie voorkomen of verhelpen kan dus niet. Ook niet door veel te lezen. Uiteraard zoeken wij de nuance. Het voorkomen van leesproblemen bij kinderen is namelijk wel mogelijk. Als voorbeeld omschrijft de auteur de mogelijkheden van Bouw!: een preventieve leesprogramma. Tijd voor een dubbelcheck ...

 

Preventie

Bouw! is niet opgezet om dyslexie te verhelpen, maar juist om het te voorkomen. Aangezien goed leesonderwijs van belang is bij het wel of niet ontwikkelen van dyslexie, is PDIJ zich in Bouw! gaan verdiepen. Onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam hebben aangetoond dat de methode effectief is. Inmiddels is IJsselgroep PDIJ dan ook een implementatie partner voor Bouw! Wij zetten Bouw! niet alleen in om dyslexie tegen te gaan, maar ook om goed leesonderwijs te bieden. En wat vindt het werkveld ervan?

 

IJsselgroep info-sessie over Bouw!

Regelmatig organiseren wij info-sessies over Bouw! Hierbij een aantal reacties van deelnemers:

  • ‘‘Wij hebben te maken met 80% NT2 leerlingen. Bouw! zou hier een goede investering zijn door de duidelijke opbouw en eenvoudige opdrachten!’’ (De watertuin Almere)
  • ‘‘Ik ben erg enthousiast over de mogelijkheid om dit breed op te pakken binnen de scholen. Bijvoorbeeld op samenwerkingsverband niveau. Een goede implementatie is daarbij efficiënt te regelen.’’ (SWV Lelystad/Dronten)
  • ‘‘Fijn dat we even konden oefenen met een demo. Het programma is gebruiksvriendelijk en voor de leerkracht ontlastend, dat is voor een goede implementatie erg van belang.’’ (Berg en Bosschschool)
  • ‘‘Op onze scholen zijn we momenteel erg gericht op het verbeteren van de technisch leeslijn. Bouw! past hier uitstekend in!’’
  • ‘‘Goed ook om in ons IB netwerk te delen.’’ (Leerplein 055)
  • ‘‘Bij implementeren op gemeente niveau is het monitoren van de uitstroom dyslectische kinderen een mooie kans.’’ (Gemeente Apeldoorn)
  • “Wij van het samenwerkingsverband krijgen vaak de vraag van scholen hoe we de extra leeshulp (4 x per week) moeten vormgeven. Bouw! zou een mooi middel zijn om aan deze vraag te voldoen.”
  • “Zelf oefenen met het programma Bouw is een grote meerwaarde. Het is een gebruiksvriendelijk programma, ik heb nu een goed beeld hoe het eruit ziet.”
  • “Bouw kan worden ingezet voor grote groepen, het past als programma erg goed bij onze populatie.”
  • “Het programma Bouw sluit goed aan bij ons plan om een goede doorgaande leeslijn op te zetten.”

  

Meer weten over Bouw?

Bent u ook benieuwd naar Bouw! en de voordelen van een goede implementatie? Als implementatie-partner gaan wij graag met u in gesprek over dit effectieve preventie-programma én de invoering ervan.

Bouw en IJsselgroep

 

Wat is waar – niet waar: lees het in de factsheet van het NKD

Regelmatig ontstaat er ophef over dyslexie en dyslexiezorg. Van allerlei kanten wordt er iets geroepen, maar vaak ontbreekt het wetenschappelijk bewijs onder de informatie die het nieuws haalt. Daarom heeft het NKD een factsheet opgesteld waarin de belangrijkste feiten onder elkaar zijn gezet: van 'wat is dyslexie' tot 'diagnose en gevolg'. De factsheet is hier te downloaden:

www.nkd.nl

 

Meer informatie?

Neem dan contact op met Hansje Planjer.

Telefoon: 088 093 1047 / 06 14 34 58 87

hansje.planjer@ijsselgroep.nl

 

Deel deze pagina op Google Plus Deel deze pagina op LinkedIn