Leer voor je leven

Snel inhalen met dyslexiebehandelingen

dyslexie_2_599

Tom’s race naar resultaat
Of een korte behandeling effectief kan zijn als het gaat om dyslexie? Zeker. Ontdek hoe Tom in zeven weken tijd met goed resultaat over de ‘finish’ ging. Bij Tom is sprake van dyslexie op spellinggebied, maar niet ernstig genoeg om in aanmerking te komen voor een vergoed behandeltraject door de gemeente. Toch willen zijn ouders hulp voor Tom en zij benaderen IJsselgroep PDIJ ...

Kort behandeltraject
Tom begint met een zeer zwakke score voor spelling en wij starten een kort behandeltraject van 10 weken. Elke week komt de behandelaar van PDIJ bij Tom op school om samen met hem te oefenen. Thuis maakt hij extra oefeningen. Tom heeft zelf als doel gesteld dat hij nog maar een paar fouten in zijn schooldictee mag maken (kinddoel). En als dit lukt? Dan gaat hij het vieren door te gaan karten.

Na vijf weken positief resultaat
Halverwege de behandeling is Tom trots: hij vertelt dat hij al minder fouten maakt op school. Zijn ouders komen een keer mee naar de behandeling en zien hoe er wordt geoefend. Zij zijn betrokken, zien met eigen ogen hoe hard Tom werkt en stellen vragen aan de behandelaar. Op driekwart van de behandeling zegt Tom plotseling dat hij al heeft gekart: hij had zijn doel al bereikt! Hij had zijn kinddoel bereikt: meer woorden goed schrijven bij het dictee. Aan het eind van de behandeling blijkt dat Tom een gemiddelde score voor spelling heeft behaald.

Wat is er gebeurd?
Door elke week opnieuw naar de resultaten van Tom te kijken, heeft de behandelaar de oefenstof goed op hem afgestemd. Er is geen protocol gevolgd, maar geoefend met datgene waar Tom op dat moment moeite mee had. Zo is er aandacht besteed aan het goed schrijven van een zin, iets waar van tevoren geen rekening mee was gehouden.

Trots
Bij de nabespreking loopt Tom trots met zijn steunkaartenboekje de deur uit, die de behandelaar voor hem gemaakt heeft. Hij kan nu altijd terugkijken op wat hij heeft geleerd.

Dit is waar ik het voor doe en waar ik energie van krijg. Kinderen trots laten zijn op wat ze wel kunnen. En samen doelen stellen. Of liever gezegd: kinderen een opstapje geven voor hun ‘race’ naar de finish.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over (korte) dyslexiebehandeling? Neem dan contact met mij op.

 

Veronique van Dam

Dyslexiebehandelaar IJsselgroep PDIJ
Mail: veronique.vandam@ijsselgroep.nl
Telefoon: 088 093 15 15


Deel deze pagina op Google Plus Deel deze pagina op LinkedIn