Leer voor je leven

Tegenstrijdige berichten over ADHD-medicatie

600x320_dubbelcheck3_600

‘Ritalin werkt langdurig door in kinderbrein’ (NOS), ‘Eerdere studies wezen al uit dat de groei langzamer kan gaan bij gebruik van ADHD-medicatie’ (Volkskrant) en ‘ADHD-medicijnen op lange termijn niet schadelijk voor kind’ (NOS). Inderdaad: tegengestelde berichten in de media over de effecten van medicatie bij ADHD. Tijd voor check-dubbelcheck …

 

Huidige situatie

In Nederland gebruiken jaarlijks 228 duizend mensen ADHD medicatie (grotendeels Ritalin/Concerta). Het merendeel van deze groep is tussen de 5 en 24 jaar oud. En voor een groot deel van deze mensen werkt de medicatie prima. Er zijn echter ook mensen met ADHD waar deze medicatie niet of juist averechts werkt. Op korte termijn lijkt er baat te zijn bij het gebruik. Maar onderzoekers buigen zich nu ook steeds meer over het effect op de lange termijn.

 

En dan ontstaat verwarring

Waar het ene onderzoek geen relatie vindt met de hersenontwikkeling van gebruikers, vindt een ander onderzoek wel langdurige verandering in de hersenen en weer een ander onderzoek constateert een achterblijvende groei van de gebruikers. Het punt is nu dat deze onderzoeken niet allemaal exact op dezelfde manier uitgevoerd. En dus ontstaan er verschillen en zijn de uitkomsten eigenlijk niet vergelijkbaar. Het waarheidsgehalte van de conclusies is afhankelijk van hoe een onderzoek naar medicatie is opgezet en wat er precies wordt getest.

 

Individuele afweging

Vooralsnog zijn er zowel positieve als negatieve ervaringen in zowel het gebruik van medicatie voor ADHD als de effecten ervan. Er zal altijd per individu een afweging gemaakt moeten worden in het wel of niet inzetten van medicatie.

ritalin_800

 

Deel deze pagina op Google Plus Deel deze pagina op LinkedIn