Dyslexie: huiswerk en oefenen - tips voor ouders (4)

Krijgt uw kind dyslexiebegeleiding? Dan vraagt dit vraagt veel van uw kind en van u als ouder. Uw kind heeft er niet altijd zin in of wordt zelfs boos als u wilt gaan oefenen thuis. Hoe zorgt er nu voor dat uw kind gemotiveerd blijft en dat het lezen thuis nog leuk is ook? In deze blog geven we weer nieuwe tips voor ouders: Beweegspelletjes, Hoe praat je met kinderen over Corona en Online lesmateriaal voor ouders.
TIP 7 - Beweegspelletjes met letters en woorden
Vliegenmepperspel
Schrijf alle letters (of alle letters die uw kind al kent) op een groot vel papier en leg dit op de grond. Zodra uw kind een vliegenmepper in de hand heeft, kan het spel beginnen. Noem een letter en uw kind moet zo snel mogelijk op de goede letter slaan. Dit spel is ook met twee spelers tegelijkertijd te spelen. Dan wordt het een echte wedstrijd.
Woorden gooien met de bal
Ga tegenover elkaar staan. Gooi de bal over en noem daarbij telkens een woord met een doelletter of lettercombinaties. Bijvoorbeeld allemaal woorden met een v erin, of allemaal woorden met een ui of eu of oe, woorden van de ei kaart, woorden met au of juist ou, enzovoorts.
Hints
De woorden uit het dictee of van de woordenlijst kunnen hiervoor gebruikt worden. Om de beurt beelden jullie een woord uit. De ander moet raden wat het is.
Letters flitsen met joggen
Laat uw kind rennen op de plaats, tijdens het letters flitsen.
Woorden springen
Schrijf met stoepkrijt allemaal letters op de grond of schrijf letters op A4 vellen en leg deze op de grond. U noemt een woord en uw kind moet van letter naar letter het woord springen.
Letterbingo voor binnen en buiten
Maak letterkaartjes of gebruik de flitskaarten. Verstop de kaartjes in de woonkamer of buiten in de tuin bij dingen die met deze letters beginnen, bijvoorbeeld een b onder een bloempot, een p in een plant. Uw kind krijgt een bingokaart met daarop 12 letters. Het kind gaat op zoek naar kaartjes. Als alle 12 letters gevonden zijn is het: BINGO! Dit spel is ook om te draaien (en neem eventueel andere letters): nu moet uw kind de letterkaartjes verstoppen bij dingen die met deze letters beginnen en u moet zoeken.
Meer bewegend lezend?
Kijk bijvoorbeeld op de Facebook- of Instagrampagina van "DoeVrijdag". Veel plezier!
TIP 8 - Hoe praat je met kind(eren) over het coronavirus?
Om met kinderen het gesprek aan te gaan over de tijden waar we ons nu in bevinden en het Coronavirus, kunt u gebruik maken van onderstaande site. Hierop zijn allerlei filmpjes en documenten verzameld.
TIP 9 - Online lesmateriaal voor ouders
Praktische tips voor ouders met kinderen die thuis leren:
Boeken lezen
- www.yoleo.nl
Online boeken lezen en meelezen (gratis voor kinderen die lid zijn van de bibliotheek).
Materialen om thuis te leren
- www.taalblobs.nl
Online spelling oefenen. - www.junioreinstein.nl
Werkbladen downloaden voor verschillende schoolvakken en niveaus. - www.squla.nl
Online oefenen voor verschillende schoolvakken en niveaus. - www.spellingoefenen.nl
Online spelling oefenen. - https://www.nieuwsbegrip.nl/page/2020/nieuwsbegrip-en-leren-op-afstand
Nieuwsbegrip thuis oefenen (verschillende pakketten met teksten en opdrachten te downloaden).
Smartgames
Heeft u goede tips?
Iedereen doet het anders. Heeft u goede tips? Deel ze met ons, dan delen wij ze met andere ouders. Stuur uw tips naar Anette Reesink: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met Anette Reessink via 06 57 56 75 08 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
In het volgende blog nog meer tips….