Boekmatch!

Wat is extreem belangrijk als het gaat om leesmotivatie? Het vinden van de juiste boekmatch. Linda laat zien hoe dit voor een meisje uit groep 8 werkt. Een praktijkverhaal …

Lezen is niet leuk

Lezen is niet leuk en gaat ook nooit leuk worden. Zo kwam je (meisje, groep 8) bij me binnen in de dyslexiebehandeling. Ik wilde je graag laten zien dat het anders kan. We zijn samen op zoek gegaan naar boeken die aansloten bij jouw interesse. Je koos voor boeken over heksen en geheimen. We zijn gestart in series, maar je was telkens niet gemotiveerd voor het lezen van het tweede deel. Zoals je zelf zei: ‘Dat is saai, ik ken nu alles al.’ Je voelde het niet en zag het belang van lezen niet in. We hebben er samen veel over gepraat. Maar we konden dat beslissende boek maar niet voor je vinden. Totdat… we zijn gestart in het boek ‘Lampje’ van Annet Schaap.

Lampje

We zijn er samen in begonnen tijdens de behandeling. Ik heb het eerste hoofdstuk voorgelezen. Daarna lazen we om de beurt een halve bladzijde. De eerste keer gaf je het boek een voldoende. We spraken af dat we een week later verder zouden lezen. Bij binnenkomst was je niet heel enthousiast. Ik vroeg je het boek nog één kans te geven. Tijdens het lezen zag ik jouw houding veranderen. Ik zag dat het verhaal je raakte. Voor het eerste voelde ik dat je echt betrokken was. Een week later zag ik opnieuw je verwondering. Je verplaatste je in Lampje en voelde met haar mee. Hierna durfde je het aan: Je bent ook thuis gaan lezen in het boek.

Inmiddels zijn we een paar weken verder. Je bent nog steeds enthousiast. Gisteren vertelde je: ‘Het is een goed boek. Ik heb nog steeds niet altijd zin om te beginnen met lezen, maar als ik eenmaal begonnen ben kan ik bijna niet meer stoppen!’

Yes, het is gelukt! We hebben een boekmatch! 

En wat nu als het boek uit is?

Dan heb ik nog een aantal andere boekentips voor jou:

  • Piraten van de ijszee
  • De geheime tuin
  • Het meisje dat de maan dronk
  • Het geheim van het Nachtegaalbos
  • Het verlangen van de prins

We gaan samen kijken welk boek het beste bij je past. Hopelijk kun je dan weer net zo genieten als bij ‘Lampje’.

Conclusie

Het realiseren van een ‘boekmatch’ geeft de leesmotivatie een enorme boost.

Meer informatie

Wil je meer weten over ‘boekmatches’? Neem dan contact op met Linda van Oosterbaan (orthopedagoog) via 06 49 35 56 95 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© 2021 IJsselgroep Psychologische Dienstverlening
Realisatie door Groene Tomaat Marketing i.s.m. Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau