Emotieregulering met EuREKA?

Emoties zijn voor kinderen en jongeren belangrijk. Soms zijn de emoties heftig en zitten ze de ontwikkeling in de weg of hebben ze juist een positieve uitwerking. Elk kind gaat hier weer anders mee om. Het onderwerp is in elk geval belangrijk als het gaat om gedrag en leren. Twee gezondheidspsychologen van IJsselgroep hebben dan ook een opleiding emotieregulatie gevolgd bij EuREKA uit Gent.

Emoties

Emoties horen bij het leven en iedereen krijgt ooit wel eens te maken met heftige emotionele gebeurtenissen die gepaard gaan met verschillende gevoelens zoals verdriet, angst en/of boosheid.  De manier waarop we met deze emoties omgaan, beïnvloed de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Emotieregulatie speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling en instandhouding van verschillende psychische problemen, zoals depressieve klachten, angst, eet- en gewichtsproblemen, verslaving, zelfverwondend gedrag, gedragsproblemen en verschillende pijn- en gezondheidsklachten. Emotieregulatie is een transdiagnostisch mechanisme. Dit betekent dat eenzelfde onderliggend mechanisme, zoals emotieregulatie, kan leiden tot verschillende problematieken of deze in stand kan houden. Emotieregulatie speelt ook een belangrijke rol bij preventie en het versterken van veerkracht.

EuREKA

De EmotieREgulatietraining voor Kinderen en Adolescenten (EuREKA) is gebaseerd op de geëvalueerde Affect Regulatie Training (ART). Verschillende modules uit de Cognitieve Gedragstherapie, Acceptatie en Commitment Therapie(ACT), Emotiegerichte therapie, oplossingsgerichte therapie en positieve therapie worden gecombineerd. De voordelen op een rij:

  • Goede onderbouwing vanuit verschillende inhoudelijke invalshoeken
  • Een grote variatie in werkvormen en activiteiten om met kinderen en jongeren aan de slag te gaan
  • Ook toepasbaar voor de leerkracht in de klas

EuREKA cirkel

Dienstverlening: training (groepjes of individueel)

IJsselgroep is inmiddels gestart met behandeling en training emotieregulatie. Het doel is dat kinderen en jongeren zes cruciale emotieregulatie basiscompetenties aanleren:

  • Ademhalings- en spierontspanning
  • Emotioneel bewustzijn
  • Aanvaarden
  • Effectieve zelfondersteuning
  • Analyseren en het gebruiken van emotieregulatiestrategieën

Deze training is voor kinderen en jongeren van 10 - 16 jaar. Het kan in een groep of op individueel gevolgd worden.

Breed inzetbaar

Bij EuREKA  gaat het om het aanleren en versterken van effectieve emotieregulatiestrategieën. Het staat dan ook los van behandeling gericht op een classificatie zoals ADHD, ASS of een andere stoornis. Het kan juist heel goed samen. 

Meer informatie

Wil je meer weten over emotieregulatie? Neem dan contact op met Corine Zwikker via 06 51 00 58 76 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met Madelon la Gro via 06 20 40 91 30 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© 2021 IJsselgroep Psychologische Dienstverlening
Realisatie door Groene Tomaat Marketing i.s.m. Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau