Aan de slag met depressiepreventie in het VO

Samen met een middelbare school is IJsselgroep gestart met een traject Op Volle Kracht. Het doel is om  somberheid bij jongeren te signaleren vóórdat ze in een depressie belanden. Zeker omdat depressiviteit nauw samenhangt met suïcide.

Inventarisatie en actie

Alle leerlingen van HAVO 5 en VWO 5 en 6 zijn gescreend op depressieve symptomen middels het invullen van een somberheidsvragenlijst. Vervolgens is er direct actie ondernomen:

  1. De leerlingen met suïcidale gedachten zijn direct de volgende dag door de schoolpsycholoog (Leonie Tomesen) en GZ-psycholoog (Madelon la Gro) gezien
  2. De leerlingen die geen suïcidale gedachten hadden, maar wel hoog scoorden op andere onderdelen binnen de somberheidsvragenlijst, hebben in overleg met hun ouders of verzorgers de training ‘Op Volle Kracht’ aangeboden gekregen

Op Volle Kracht

Op Volle Kracht is een bewezen effectieve groepstraining met maximaal acht leerlingen op basis van cognitieve gedragstherapie. Hierdoor worden leerlingen veerkrachtiger en komen ze beter in hun vel te zitten. In acht bijeenkomsten van een uur, laagdrempelig gewoon op school, leren ze van gediplomeerde trainers de relatie tussen Gebeurtenis, Gedachte, Gevoel en Gedrag. Gedachten kunnen helpend en niet-helpend zijn en spelen een grote rol in hoe iemand zich voelt. In de training leren jongeren hoe ze niet-helpende gedachten kunnen herkennen en toetsen op waarheid, en hoe ze een niet helpende gedachte kunnen vervangen door een helpende gedachte. De leerlingen krijgen in de training ook opdrachten mee naar huis die gebaseerd zijn op positieve psychologie. 

Download

DOWNLOAD DE FOLDER

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer weten over depressiepreventie in het VO? Neem dan contact op met: Leonie Tomesen via 06 23 25 15 13 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met Madelon la Gro via 06 20 40 91 30 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 113.nl

© 2021 IJsselgroep Psychologische Dienstverlening
Realisatie door Groene Tomaat Marketing i.s.m. Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau