"Ieder kind is gebouwd om zichzelf te ontwikkelen en heeft een natuurlijke behoefte aan relatie, autonomie en competentie” (Luc Stevens)

Orthopedagoog / dyslexiebegeleider

Mijn naam is Judith van Zalk-Alkema (1973). Sinds februari 2003 ben ik werkzaam bij IJsselgroep. Eerst als adviseur leerlingenzorg (consultatie en onderzoek), later ook als dyslexiebegeleider. Op dit moment houd ik mij bezig met diagnostiek en behandeling van leerlingen, vooral op het gebied van ernstige leesproblemen/ dyslexie en ernstige rekenproblemen/ dyscalculie. Ik krijg energie van het werken met leerlingen op individueel niveau. Dit gebeurt tijdens de diagnostiek en behandeling. Het is fantastisch om te zien dat kinderen groeien, niet alleen op leergebied maar ook in welbevinden.

Ik ben ervan overtuigd van dat ieder kind gebouwd is om zichzelf te ontwikkelen en een natuurlijke behoefte aan relatie, autonomie en competentie heeft. Als in voldoende mate is voldaan aan de behoefte aan relatie (‘ik hoor erbij’), aan de behoefte aan autonomie (‘ik kan het zelf, hoewel niet altijd alleen’) en aan de behoefte aan competentie (‘ik kan het en heb plezier in mijn eigen kunnen’) is er welbevinden, motivatie, inzet en zin in leren. Deze basisbehoeften spelen een grote rol tijdens de behandelingen.

Mijn passie voor onderwijs is er eigenlijk al mijn hele leven. Als klein meisje speelde ik al schooltje en na het behalen van mijn PABO diploma en Opleiding Speciaal Onderwijs heb ik een aantal jaren met veel plezier gewerkt als leerkracht in het basisonderwijs. Wel merkte ik als snel dat ik me verder wilde specialiseren in het begeleiden van kinderen met leerproblemen en ben ik weer fulltime gaan studeren. Aan de Universiteit Utrecht heb de opleiding Orthopedagogiek gevolgd, met als specialisatie leerproblemen.

In mijn vrije tijd geniet ik van mijn gezin, familie en vrienden. Daarnaast ben ik graag buiten en krijg ik energie van creatief bezig zijn. Ik vind het leuk om ‘oude’ meubels op te knappen en te schilderen en houd erg van haken. Ik wandel graag en doe aan body balance en mindfulness.

© 2021 IJsselgroep Psychologische Dienstverlening
Realisatie door Groene Tomaat Marketing i.s.m. Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau