F-plaat

Is het nu met een f of een v? Sommige kinderen vinden het lastig. Nu kun je natuurlijk proberen te achterhalen of een klank stemloos (f) of stemhebbend (v) is. Maar wat als  dat niet lukt. Geen paniek: dan is er altijd nog de f-plaat van IJsselgroep. Een effectieve manier voor ouders, leerkrachten, ib'ers en onderwijsassistenten om kinderen te helpen…

Download de f-plaat

F of v?

Woorden die beginnen met een f of een v… Dit wordt vaak aangeleerd door goed te luisteren naar de eerste klank en door eventueel met je hand aan de keel te voelen of de klank stemloos (f) of stemhebbend (v) is. Bij de v voel je een zachte trilling in je keel. Als een kind echter weinig verschil laat horen in de uitspraak, dan biedt dit geen uitkomst. En dan wordt vlug flug en fris vris. Op zo’n moment kan de f-plaat uitkomst bieden.

Hoe werkt de f-plaat?

Bij het gebruik van de f-plaat worden de f-woorden behandeld als een weetwoordencategorie: er zijn minder woorden met een f dan woorden met een v, dus leren we de f-woorden uit ons hoofd. Net als bij de ei-plaat en de au-plaat staan op de f-plaat de meest voorkomende f-woorden bij elkaar in een pakkende tekening. Staat het woord op de f-plaat, dan schrijf je het met een f. Staat het woord niet op de f-plaat, dan schrijf je het hoogstwaarschijnlijk met een v.

Meerdere zintuigen

Door een visueel plaatje te koppelen aan de te onthouden woorden, worden er meerdere zintuigen ingeschakeld, waardoor het onthouden makkelijker gaat. Zowel voor kinderen met dyslexie, als voor kinderen zonder dyslexie kan deze plaat ondersteuning bieden.

De meest voorkomende f-woorden

Natuurlijk is het aantal woorden met een f iets te groot om allemaal in de tekening te verwerken. We hebben daarom een selectie gemaakt van de meest frequente woorden. Kom je een woord met een f tegen dat nog niet in de tekening staat, zet hem er dan gerust zelf bij!

Een 'visueel verhaal'

Door de tekening uitgebreid te bekijken en met elkaar te bespreken wat je allemaal ziet, zullen de woorden beter blijven hangen. Doe dit het liefst een paar keer per week, zodat de woorden goed worden ingeoefend. Je kan er ook een verhaal bij maken, waar alle woorden in verwerkt zitten.

Zijn de woorden goed geoefend?

Vraag dan enkele f- en v-woorden aan je kind en laat hem/haar benoemen of ze op de f-plaat staan of niet. Of laat hem/haar het verhaal vertellen dat jullie beiden hebben bedacht en laat daar zoveel mogelijk f-woorden in terugkomen.

De f-plaat is handig voor ouders. Natuurlijk kan deze plaat ook in de klas worden gebruikt. Doordat leerlingen de woorden vaak zien en koppelen aan de f-plaat, zal de juiste schrijfwijze gemakkelijker blijven hangen.

Download de f-plaat

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer weten over het gebruik van de f-plaat? Neem dan contact op met Niki Egberink (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Leonie Suikerbuik (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Download

U kunt het de F-plaats hieronder downloaden.

DOWNLOAD F-PLAAT

© 2021 IJsselgroep Psychologische Dienstverlening
Realisatie door Groene Tomaat Marketing i.s.m. Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau