Skip to main content

Behandelingen

Aandacht- en concentratieproblemen en druk gedrag

Uit jezelf met je werk aan de slag gaan, bezig blijven met je taak en je niet laten afleiden door alles wat er om je heen gebeurt. Het zijn dingen die belangrijk zijn, bijvoorbeeld voor school of je bijbaan. Voor sommige kinderen en jongeren is dit lastig. Aandacht- en concentratieproblemen en druk gedrag: ontdek hoe je hier steeds beter mee om kunt (leren) gaan.

Herkenbaar?

Hoe herken je aandacht- en concentratieproblemen en druk gedrag? Vaak zie of ervaar je het volgende:

  • Het moeilijk vinden om met een taak te beginnen of om een opdracht af te maken

  • Vaak spullen vergeten of kwijt raken

  • Moeite hebben met concentreren

  • Last hebben van druk gedrag, zoals veel bewegen, van houding veranderen of veel friemelen aan spullen, haren of kleding

  • Eerst doen en dan denken (impulsief gedrag)

  • Last hebben van een vol hoofd

  • Moeilijk in slaap vallen in de avond

Begrijpen, leren en versterken

Herken je je in een aantal van de voorbeelden? Dan kan het zijn dat je je anders bent gaan voelen of onzeker bent geworden. Het is dan ook belangrijk dat je leert waarom je bepaalde dingen doet of waarom je op een bepaalde manier reageert. Want dan begrijp je jezelf beter. Ook kunnen we bekijken of je vaardigheden kunt aanleren of versterken, zodat je minder last hebt van problemen met aandacht, concentratie of druk gedrag.

Voor ouders

Afhankelijk van de hulpvraag bekijken we welke vorm van onderzoek en/of behandeling het beste past bij het kind of jongere. Soms is het helpend om te onderzoeken waar bepaald gedrag vandaan komt, middels een psychodiagnostisch onderzoek. Veel ouders vinden het lastig om hun zoon of dochter te begeleiden bij bepaald gedrag. Onze integrale aanpak bij het omgaan met problemen met aandacht en beweeglijkheid, richt zich dan ook op de belangrijke personen om het kind of de jongere heen. Ook kijken we naar de impact op het gezin, zoals de ouders of broertjes of zusjes. Aandacht-concentratieproblemen of druk gedrag kunnen hun weerslag hebben op het gezin en ervoor zorgen dat er bijvoorbeeld sneller strijd, discussies of gemopper ontstaat. Graag denken we met jullie gezin mee om ervoor te zorgen dat de sfeer thuis fijn is en fijn blijft.

Bekijk hier de locaties

Wanneer kan ik starten

Ik wil mij aanmelden

Samenwerking met school

Als onderwijs en zorg samenwerken is er meer mogelijk. IJsselgroep vindt het dan ook belangrijk om het onderwijs bij de jeugdhulp te betrekken. Uiteraard alleen met toestemming van ouders en het kind of de jongere. Binnen de behandeling zoeken we contact met de school om mee te denken in een passende aanpak. Welke dingen vanuit de behandeling kun je ook op school toepassen? Vanuit onze kennis van zowel onderwijs als zorg denken we mee met het kind of de jongere, de ouders en school.

Behandeling

Bij het behandelen van aandacht-concentratieproblemen of druk gedrag starten we vaak met psycho-educatie: het leren begrijpen van je eigen gedrag en voor ouders het leren begrijpen van het gedrag van hun kind. Daarnaast richt de gedragsbehandeling zich op het aanleren en ontwikkelen van vaardigheden.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je in gesprek over jouw specifieke situatie? Neem dan contact op met Brigitte Blom, Elke Demirtas of Annelies Caron.