Skip to main content

Behandelingen

Zelfvertrouwen en negatief zelfbeeld

Iedereen heeft wel eens een moment, een dag of een periode waarin je minder lekker in je vel zit en je minder vertrouwen in jezelf hebt dan anders. Als je heel vaak of langere tijd allerlei nare gedachten hebt over jezelf en je eigen kunnen, kan het zijn dat er sprake is van een laag zelfvertrouwen of negatief zelfbeeld. Je denkt dan vaak dat je iets niet kunt of voelt je onzeker over jezelf. Tijd om hier samen iets aan te doen.

Hoe herken je dit?

Met een laag zelfbeeld ben je vaak gevoelig voor de mening van anderen en bang voor kritiek. Je vindt het lastig om beslissingen te nemen en je piekert veel. Ook vergelijk je jezelf vaak met anderen of vind je jezelf minder dan de rest. Positieve eigenschappen of talenten bedenken en opnoemen, vind je lastig. Je hebt meer aandacht voor alle dingen die bij jou niet goed gaan of die beter kunnen. Ook kun je onzeker zijn over je uiterlijk of over bepaalde vaardigheden.

Negatieve gedachten

Veel kinderen en jongeren met weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld hebben last van negatieve gedachten:

  • ‘Ik ben niet goed genoeg’

  • ‘Ik ben geen goede vriend/vriendin’

  • ‘Ik ben minder leuk/knap/aardig/sociaal/sportief dan anderen’

  • ‘Ik ben het niet waard’

  • ‘Ik moet het goed doen’

  • ‘Niemand vindt me aardig’

  • ‘Ik ben dom’

  • ‘Ik doe het altijd verkeerd’

Aan de slag

Het is belangrijk om aan de slag te gaan met deze klachten, omdat een laag zelfbeeld je ontwikkeling in de weg kan staan. Een laag zelfbeeld zorgt er vaak voor dat je minder doet of durft. Denk bijvoorbeeld aan het niet durven beginnen met een nieuwe sport of het uit de weg gaan van nieuwe vriendschappen, omdat je denkt dat je het niet waard bent.

Behandeling

Bij het behandelen van een laag zelfvertrouwen of negatief zelfbeeld is het belangrijk dat we eerst zicht krijgen op het ontstaan van bepaalde overtuigingen. Welke negatieve gedachten heb je over jezelf, waar komen deze vandaan en hoe kun je hier anders naar leren kijken? Ook kijken we naar hoe je met bepaalde dingen omgaat. De behandeling richt zich ook op het creëren van een reëel beeld van jezelf. Behandeling bij IJsselgroep is altijd talentgericht. Dit houdt in dat we uitgaan van de sterke kanten van het kind of de jongere en aansluiten op de dingen waar je energie van krijgt. Vaak wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, een behandelprotocol gericht op zelfbeeld of elementen vanuit Acceptance and Commitment therapy.

Voor ouders

Afhankelijk van de hulpvraag bekijken we welke vorm van onderzoek en/of behandeling het beste past bij het kind of de jongere. Soms is het helpend om te onderzoeken waar bepaald gedrag vandaan komt. Dit doen we met een psychodiagnostisch onderzoek. Als er naast zelfbeeldproblemen ook andere klachten spelen, wordt er overlegd waar we in de behandeling als eerste aandacht aan besteden. Ouders, vrienden en andere belangrijke personen spelen een grote rol bij het verbeteren van het zelfbeeld en zelfvertrouwen. We denken dan ook graag met hen mee om te kijken hoe zij het kind of de jongere kunnen helpen om positiever over zichzelf te leren denken.

Samen met school

Als onderwijs en zorg samenwerken is er meer mogelijk. IJsselgroep vindt het dan ook belangrijk om het onderwijs bij de jeugdhulp te betrekken. Uiteraard alleen met toestemming van ouders en het kind of de jongere. Binnen de behandeling zoeken we contact met de school om mee te denken in een passende aanpak. Wat kunnen leerkrachten of mentoren doen, zodat het kind of de jongere positiever over zichzelf gaat denken? En welke tips of adviezen vanuit de behandeling zijn nuttig voor het onderwijs?

Bekijk hier de locaties

Wanneer kan ik starten

Ik wil mij aanmelden

Meer informatie

Heb je vragen of wil je in gesprek over jouw specifieke situatie? Neem dan contact op met Brigitte Blom, Elke Demirtas of Annelies Caron.