Skip to main content

Behandelingen

Aanhoudende lichamelijke klachten

Sommige lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn of buikpijn, ontstaan omdat er iets lichamelijks aan de hand is. Soms zijn de klachten een gevolg van mentale klachten. Lichamelijk is er dan niets aan de hand, maar toch heb je vaak last van klachten. Wat kunnen we dan samen doen?

Hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, duizeligheid of vermoeidheid zijn lichamelijke klachten die vaak voorkomen. Deze klachten kunnen door allerlei dingen ontstaan, bijvoorbeeld omdat er iets lichamelijks aan de hand is. Je kunt echter ook last hebben van lichamelijke klachten als gevolg van mentale klachten. Er is dan niets lichamelijks aan de hand, maar toch heb je regelmatig of misschien wel dagelijks last van je klachten.

Herkenbaar

  • Je piekert veel over je klachten. Je hebt dan bijvoorbeeld last van gedachten als: “Straks word ik weer misselijk” of “Als ik die activiteit uitvoer, heb ik daarna vast last van hoofdpijn”.

  • Je voelt je angstig, onzeker of paniekerig over je klachten.

  • Soms ontstaan klachten ook na een nare gebeurtenis, zoals na een periode van pesten of na veel stress.

  • Vaak heb je ook nog last van andere klachten, zoals bijvoorbeeld slaapproblemen, angsten, depressieve klachten of concentratieproblemen.

Onderzoek en/of behandeling

Afhankelijk van de hulpvraag bekijken we welke vorm van onderzoek en/of behandeling het beste past bij jou en jouw kind. Wanneer er naast lichamelijke problemen ook nog andere klachten spelen, wordt er overlegd waar in de behandeling als eerste aandacht aan zal worden besteed.

Samenwerking met school

Als onderwijs en zorg samenwerken is er meer mogelijk. IJsselgroep vindt het dan ook belangrijk om het onderwijs bij de jeugdhulp te betrekken. Uiteraard alleen met toestemming van ouders en het kind of de jongere. Wij zoeken dan binnen de behandeling contact met de school om mee te denken in een passende aanpak. Hoe ga je om met een leerling met lichamelijke klachten? Wat helpt dan en wat juist niet? Wij denken graag met mee met leerkrachten en mentoren.

Behandeling

Belangrijk in de behandeling van aanhoudende lichamelijke klachten is het in kaart brengen van de factoren die de klachten veroorzaken, verergeren of in stand houden. Behandeling richt zich daarnaast op het verminderen van bepaalde van deze factoren, het leren omgaan met de klachten (coping) en het optimaliseren van de omstandigheden om het kind/de jongere heen om het herstel te bevorderen.

Bekijk hier de locaties

Wanneer kan ik starten

Ik wil mij aanmelden

Meer informatie

Heb je vragen of wil je in gesprek over jouw specifieke situatie? Neem dan contact op met Brigitte Blom, Elke Demirtas of Annelies Caron.