Skip to main content

Blog

De lichte jeugdhulp wordt in Zutphen anders georganiseerd

Gepubliceerd op 01 juni 2023
De gemeente Zutphen loopt vooruit op landelijke besluitvorming voor het ontwikkelen van een lokaal team. Dit vraagt lef en ambitie als college en jeugdzorgpartijen om het anders te willen organiseren. Begin mei 2023 is de aftrap gegeven met 70 professionals van 14 verschillende jeugdzorgorganisaties en de gemeente Zutphen om aan de slag te gaan met lichte hulp. IJsselgroep is één van de partners.

4-jarige pilot

Het betreft een 4-jarige pilot op basis van subsidie. Dit betekent strategisch partnerschap en samenwerken op basis van vertrouwen. Bijna 2 jaar zijn partijen en de gemeente met elkaar in gesprek geweest en is er nagedacht hoe dit er uit moest komen te zien voor de inwoners van Zutphen. De gemeente en de betrokken partners zijn trots op het resultaat: een toegankelijke en laagdrempelige organisatie van de lichte jeugdhulp gericht op preventie.

Lichte jeugdhulp in een lokaal team

Lichte hulpverlening helpt kinderen, jongeren en hun ouders of verzorgers om dichtbij huis gezond, veilig en kansrijk op te groeien. Verschillende organisaties werken vanuit een lokaal team samen om goede ondersteuning te bieden.

Toegankelijk en laagdrempelig

Lichte jeugdhulp is toegankelijk en laagdrempelig zonder indicatie van de gemeentelijke toegang. Wel vindt er een deskundige inschatting van de mogelijke hulpvraag plaats. Zo helpen we gezinnen direct zonder een bureaucratisch proces.

Verbinding en samenhang

Zutphen zet daarnaast in op meer verbinding en samenhang tussen preventie, lichte hulp en de specialistische zorg. Het lokale team werkt daar waar onze inwoners zijn; in de wijk, op scholen en bij sportverenigingen.

Wethouder Jasper Bloem

“Ik ben enorm trots dat we na een intensieve voorbereiding echt van start gaan. De handtekeningen staan symbolisch op het bord. Daarmee hebben we ons verbonden aan een 4-jarige pilot en strategisch partnerschap. De aanbieders hebben daardoor meer zekerheid over hun budget en te leveren capaciteit. Door zorg op deze manier in te richten voorkomen we dat lichtere problemen zwaar of complexer worden. En we willen voorkomen dat inwoners lang moeten wachten op juiste zorg. De gemeentelijke toegang krijgt meer ruimte en tijd om zich te richten op vragen van inwoners die complexer zijn en meer regie vragen. Inmiddels is vanuit meerdere gemeenten in het land interesse voor onze aanpak. Echt iets om met z’n allen trots op te zijn!"

Hansje Planjer (IJsselgroep)

"Dit project past zo mooi bij onze visie. Wij zijn ervan overtuigd dat de zwaardere hulp minder vaak nodig is door tijdig goede preventieve hulp te bieden. Complimenten voor gemeente Zutphen om niet te wachten maar hier juist vol op in te zetten."

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer weten over dit project en/of onze bijdrage? Neem dan contact op met Corine Zwikker (gezondheidszorg psycholoog, orthopedagoog, regiebehandelaar dyslexiezorg en BGGZ/SGGZ, gedragswetenschapper)