Skip to main content

Blog

Twee artikelen over ‘meisjes en autisme’

Gepubliceerd op 27 november 2023
Jongens met autisme zonderen zich vaak af en hebben vaak moeite met sociaal gedrag. Dit ‘klassieke jongens beeld’ staat haaks op de kenmerken van meisjes met autisme. Meisjes zijn namelijk meester in het camoufleren van hun autismekenmerken. In deze blog kun je twee artikelen downloaden die gaan over autisme bij meisjes: ‘Meisjes met autisme zetten ons gemakkelijk op het verkeerde been’ en ‘Jonge meisjes camoufleren kenmerken autisme’.

Meisjes met autisme zetten ons gemakkelijk op het verkeerde been

Autisme bij meisjes wordt vaak niet herkend of komt pas op latere leeftijd aan het licht. Klinisch psycholoog Annelies Spek pleit voor betere en tijdige diagnostiek, omdat dit veel leed kan voorkomen. Download het interview met haar dat is geplaatst in ‘Kind en adolescent’.

Download het artikel ‘Meisjes met autisme zetten ons gemakkelijk op het verkeerde been’

Jonge meisjes camoufleren kenmerken autisme

Helaas wordt een autismediagnose bij meisjes vaak gemist en regelmatig pas in de volwassenheid gesteld. Dit komt onder andere omdat de uitingsvorm bij meisjes anders is. Daar komt bij dat ze al op jonge leeftijd sociaal gedrag observeren en imiteren. Daarmee camoufleren zij hun autismekenmerken. ‘Hersteltijd’ is een belangrijk sleutelbegrip voor handelingsadviezen die al op jonge leeftijd gegeven kunnen worden. Dit artikel van Marrit Buruma en Els Blijd-Hoogewys is verschenen in Vakblad Vroeg.

Download het artikel ‘Jonge meisjes camoufleren kenmerken autisme’

Meer informatie

Wil je meer weten over autisme? Of heb je ideeën of suggesties? Neem dan contact op met Gernanda Netjes.


  • 06 22 93 90 81
  • gernanda.netjes@ijsselgroep.nl